5 Ocak 2015 Pazartesi

Zengin Mutfağı

Ocak ayı oyun hakkımızı İBB Şehir Tiyatroları'nın Zengin Mutfağı adlı oyunundan yana kullandık. Sonda söyleyeceğimi başta söyleyeyim İBŞT'den izlemeyi ummadığım bir oyun izledik.

Vasıf Öngören tarafından 1977'de yazılan oyun 1970 yılı 15-16 Haziran işçi olaylarını ve sonrasını bir konağın mutfağından anlatıyor. Karakterlerimiz aşçı Pehlivan Lütfü, hizmetçi kız, kızın nişanlısı Selim, konağın şoförü Seyfi, Seyfi'nin abisi Ahmet.

Lütfü Usta'nın anlatıcı rolünü üstlendiği hikayede ülkenin geçtiği koşulların karakterlerimizi de nasıl değiştirip dönüştürdüğüne tanık oluyoruz.

Konağın hizmetçisi ile parasızlıktan evlenemeyen Selim bir gün radyodan haziran olaylarına karışanları ihbar edenlere para ödülü vaat edildiğini duyar. İhbar ettiği kişilerden biri öldürülür, diğeri kaçar. Kaçmayı başaran kişinin kendi peşine düşeceği korkusuyla Lütfü Usta'ya sığınır. Ustanın aracı olmasıyla konağın sahibi Kerim Bey Selim'e kol kanat gererek özel bir kampa gönderir.

Kamp dönüşü artık bambaşka bir Selim vardır. Tam bir faşiste dönüşmüştür, geceleri baskınlara gider, "bu vatan için kurşun sıkmaya" başlamıştır. Yeni bir de ölçüsü vardır "ya bizdensindir ya değilsindir, bizden değilsen düşmansındır." Sonrasında olaylar, olaylar...

Hikayenin daha geniş özetini Vikipedi'de okuyabilirsiniz.

Yaklaşık 40 yıl önce yazılmış bir metindeki siyasi eleştirilerin bugün de hala geçerliliğini korumasına güler misiniz ağlar mısınız bilmem. Ancak oyundaki bazı göndermeler beni gerçekten şaşırttı. Örneğin Selim'in muhbirliğinden sonra Lütfü Usta'ya sığınmak için konağa geldiğinde taktığı beyaz bere, bizler-onlar ayrımları gibi. İşte bu nedenle İBŞT'den beklemediğim bir oyundu.

Biraz da teknik konulara gelecek olursak, dekoru çok başarılı buldum. Ancak sahnedeki merdivende bir problem vardı ve kimi yerlerde oyuncuların konsantrasyonunu olumsuz etkiledi.

2013 Afife Jale Ödülleri'nde Yılın En Başarılı Müzikal/Komedi Erkek Oyuncusu - Murat Garibağaoğlu (Pehlivan Lütfü) ve Yılın En Başarılı Sahne Müziği - Çiğdem Erken'in ödülleri aldığı Zengin Mutfağı'nda, tüm oyuncular büyük bir alkışı hak ediyor. Ben hizmetçi rolündeki Irmak Örnek'in performansını da çok başarılı bulduğumu belirtmek isterim.

Biz oyunu Ümraniye sahnesinde izledik. Koltukların rahat ve geniş olduğu salonda maalesef akustik problemi vardı. 9. sıradaydık ve kimi yerlerde diyalogları duymakta zorlandım. Oyuncuların söylediği şarkıların sözlerini ise bir çok yerde anlamakta güçlük çektim maalesef.

Yoğun bir faşizm eleştirisini barındıran oyun 2013'te İBŞT programından çıkarılmış. Bu sene yeniden sahnelenen bu oyuna ne olacağı belli olmaz, fırsatınız varken gidip görün derim. Kesinlikle pişman olmayacaksınız.


tüm oyunculara buradan da bir büyük alkış

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder