17 Mayıs 2015 Pazar

Katalonya'ya Selam

Barselona seyahati için hazırlıklarım sadece otel araştırması ve gezi planı hazırlamaktan ibaret değildi. Bir de oradayken okuyacak kitap araştırma kısmı vardı. İyi ki bu konuyu DA araştırmışım, bu sayede hem çok keyif alarak okuduğum hem de kültürümü, bilgimi arttıran bir kitap buldum: George Orwell - Katalonya'ya Selam.

İtiraf etmek gerekirse benim dünya tarihi konusunda bilgim çok zayıf. "Hadi dünya tarihinde zayıfsın, Türkiye tarihini sular seller gibi mi biliyorsun?" diye sorabilirsiniz. Cevap veriyorum: Sanırım benim tarih bilgim Kurtuluş Savaşı'mızın kazanıldığı gün son buluyor. Yakın tarih konusunda poffff'umm yani.

Sırf bu sebepten ötürü bile İspanya İç Savaşı'nı anlatan bu kitabı okuduğuma çok memnun oldum. George Orwell, bir milis olarak katıldığı iç savaşı anlatmış. Hem cephe günlerini hem de cephe gerisinde yaşananları, özellikle de iç savaşın içinde iç savaş olan Barselona'daki Mayıs Olayları'nı.

Cephedeki günlerinin ateşli bir savaş yerine soğukla, bitlerle ve can sıkıntısıyla geçtiğini anlatan Orwell, Cumhuriyetçilerin kendi içindeki fikri ve fiziki çatışmalarına çok daha fazla yer vermiş.

Faşizme karşı savaşan anarşist ve komünistlerin, Franco'yu bir yana bırakıp Barselona'da birbirleriyle savaşmaya başlamasını anlamak güç. Siyaset böyle bir şey herhalde.

Elbette kitapta yer alan bilgiler ansiklopedik bilgiler değil, yazarın kendi anıları, gözlemleri ve tespitlerinden oluşuyor. Zaten Orwell'in kendisi de yazdıklarında tarafsız olamayabileceği yönünde gerekli uyarıları yapıyor kitapta.

Ancak akıcı bir dille samimi olarak yazılmış bu kitabı okumanızı tavsiye ederim. Keşke imkan bulabilsem de aynı süreci bir komünist ve bir faşistin kaleminden de okuyabilsem.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder